Hundrasen Basset Hound

Här fanns tidigare Svenska Bassetklubben, SBaK. De finns nu på https://www.sbhs.se/


Basset hound

Basset hound är en hundras från Storbritannien. Det är stabila hundar på korta ben ("basset" kommer från det franska ordet "bas" och betyder "låg"). Den korta, släta pälsen finns i alla färger, men är normalt trefärgad (svart, mellanbrun och vit) eller tvåfärgad (gul och vit). En vuxen basset hound är 33–38 cm i mankhöjd och väger 18–27 kg.

Underhållsfria staket är mycket fördelaktigt när man har hund. Du skyddar din hund mot trafik, stöld och andra hundar och de som rör sig utanför din tomt behöver aldrig känna obehag om dina hundar springer lösa i trädgården. 

Historik och användningsområde

En basset artésien normand importerades under andra delen av 1800-talet från Frankrike till England. Det gjorde man för att man ville avla fram en långsamt drivande hund med bästa möjliga spårförmåga. För att få just detta så valde man att korsa rasen med en engelsk blodhund. De första exemplaren av basset hound kom till Sverige 1958.

Historiskt sett så är denna ras en drivande jakthund och har använts mycket som så kallad packhound, vilket betyder ”jaga i flock”. Idag är denna ras, både i England och i Sverige en omtyckt sällskapshund. Den är tack vare sitt godmodiga temperament en utmärkt familjehund. Idag är det mer vanligt med en basset som sällskapshund än som jakthund och det är både adelsfamiljer, elektriker i Trelleborg och "vanliga Svenssons" som väljer denna hundras. Kanske just på grund av dess mjuka sätt och lugna tempo. 

Hälsa och egenskaper

Basset hound är en ras som är både tyngre och mer snabbväxande. Eftersom Basset-valpar ibland växer för snabbt hinner brosket i lederna inte fästa ordentligt på benen. Detta problem är känt som osteokondros eller OCD. Om detta inträffar kan det krävas operation för att lösa problemet. Dock behöver det inte vara så, det kan även vara panosteit (växtvärk). Rasen har en viss mängd lös hud, rynkor och långa, tunga öron och en del hud-, öron- och ögonproblem kan förekomma.

En Basset hound ska vara lugn, tillgiven samt aldrig aggressiv. Utmärkande för denna ras är även att den har ett odmodigt och synnerligen socialt beteende mot andra hundar. Endast få individer används idag i praktisk jakt och endast ett fåtal av dessa startar på drevprov. Rasen är en ypperlig spårhund och mycket duglig eftersökshund. 

Det är också dessa egenskaper som gör att den passar i en barnfamilj. Så oavsett om det står i ditt horoskop att du bör skaffa en hund eller inte så tycker jag att du bör överväga att skaffa dig en Basset! 

Att flytta när du har hund

När du har hund och ska flytta, så kan det vara bra att låta din hund få vara hos någon annan under tiden själva flytten görs. Du kan anlita en flyttfirma via www.flyttfirmailidingö.se om du vill. Sedan be en vän att ta hand om hunden då firman kommer för att flytta hela bohaget. Om hunden är hemma under denna tid kan den bli stressad och orolig. 

När ni väl har flyttat, hjälp din hund att komma tillrätta. Det kan du göra genom att ge din hund en egen vrå med sovplats, matskålar och leksaker. Se till att använda saker som hunden känner igen från förra bostaden.